Blowerdoor & Thermografie

blowerdoor-blowerdoortest
Luchtlekken zijn de oorzaak van vele problemen in gebouwen. Zij kunnen onder meer tocht- en schimmelklachten veroorzaken veroorzaken. Maar ook geluidsoverlast, stank, bouwkundige gebreken en zelfs brandgevaar kunnen worden veroorzaakt door een slechte luchtdichtheid van gebouwen. Bovendien leiden luchtlekken tot een hoog warmteverlies, het afdichten ervan kan hierdoor een flinke besparing op de energierekening opleveren!


Blowerdoortest


Om de problemen die worden veroorzaakt door luchtlekken te helpen oplossen heeft Energiekeurplus zich gespecialiseerd in het testen van de luchtdichtheid van gebouwen met gebruik van een zogenaamde Blowerdoor. Tijdens een Blowerdoortest wordt een grote ventilator in een deuropning geplaatst die het gebouw in overdruk of in onderdruk brengt. Ramen en deuren worden dichtgezet en alle ventilatie openingen worden afgeplakt. Vervolgens wordt het verlies door de luchtlekken in de schil met een drukmeter precies gemeten.

Rookproef


Door tijdens een Blowerdoortest gebruik te maken van een rookproef met kunstmatige rook kunnen de aanwezige luchtlekken tijdens een duidelijk zichtbaar worden gemaakt. De lekken kunnen vervolgens effectief worden hersteld. Zo wordt een eind gemaakt aan  problemen zoals energieverlies, tocht, schimmel of vochtophoping in gevels of dakconstructies.

Thermografie


Ook met gebruik van thermografie is tijdens een Blowerdoortest precies te zien waar zich luchtlekken bevinden. Energiekeurplus heeft de beschikking over een geavanceerde warmtebeeldcamera waarmee wij temperatuursverschillen van 1 graad of meer duidelijk kunnen detecteren. Omdat luchtlekken aanzienlijke temperatuursverschillen veroorzaken kunnen wij het hele jaar onderzoek doen naar de luchtdichtheid van gebouwen.


Reacties