Luchtdichtheidsmeting

Energiekeurplus is specialist in thermografie





De luchtdichtheid van een gebouw bepaalt in hoge mate het warmteverlies.

Goede luchtdichtheid voorkomt:

·         Tocht
·         Condensatie
·         Schimmelvorming
·         Aantasting van de gebouwconstructie
·         Geluidsoverlast
·         Hoge energierekening

Bij een 15% hogere luchtdichtheid daalt het warmteverlies van een gebouw met maar liefst 10%!

Luchtdichtheidsmeting

Een luchtdichtheidsmeting of blowerdoortest wordt door uitgevoerd met een zogenaamde blowerdoor, dit is een ventilator die in een deur- of raamopening wordt geplaatst.  

Hoe gaat een luchtdichtheidsmeting in zijn werk
Voor de luchtdichtheidsmeting worden alle ramen, buitendeuren en ventilatie openingen dicht- en alle binnendeuren juist opengezet. Wanneer alle voorbereidingen zijn getroffen dan wordt de blowerdoor in werking gezet. Een blowerdoor meet de hoeveelheid lucht die per tijdseenheid en bij een vastgestelde druk door de gebouwschil lekt. De luchtdichtheidstest wordt zowel in onderdruk als overdruk uitgevoerd om tot een zo nauwkeurig mogelijke meting te komen.

Thermografie en rookproef

Tijdens een luchtdichtheidsmeting kunnen luchtlekken op een aantal manieren in beeld worden gebracht. Dit kan door gebruik te maken van thermografie of door een rookproef met kunstmatige rook. Zo is heel nauwkeurig vast te leggen waar luchtlekken te vinden zijn en hoe ernstig zij zijn.

Luchtdichtheidstest nieuwbouw

Bij nieuwbouw of renovatie is het aan te raden om voor de afbouwfase een luchtdichtheidstest te laten uitvoeren. Zo kunnen eventuele luchtlekken tijdens de afwerkingsfase tegen lage kosten worden verholpen. Vervolgens kan een tweede test uitgevoerd worden die aantoont dat het gebouw voldoet aan de gestelde doelstellingen. Zo worden kostbare problemen na oplevering voorkomen en worden een goede luchtdichtheid en energiezuinigheid gegarandeerd.

Reacties