Controle energielabel publieke gebouwen

Verplicht energielabel voor publiek gebouw
Controle op verplicht energielabel publiek gebouw

Controle op verplicht energielabel publieke gebouwen


De Inspectie Leefomgeving en Transport gaat het komende half jaar grote, voor het publiek toegankelijke gebouwen controleren op de aanwezigheid van een zichtbaar opgehangen energielabel.

Het gaat om overheidsgebouwen, maar ook om private gebouwen met een gebruiksoppervlak groter dan 500 m2. Het ophangen van het energielabel was al verplicht voor overheidsgebouwen met een gebruiksoppervlakte van meer dan 1.000 m2, maar de grens is teruggebracht naar 500 m2.



Bovendien geldt het verplicht ophangen van een energielabel sinds 1 juli 2014 ook voor andere gebouwen waar veel mensen komen, zoals winkels en hotels. Het energielabel geeft in één oogopslag informatie over de mate van isolatie van dak, muren, ramen en vloeren en de efficiëntie van de aanwezige installaties.Ook geeft het energielabel inzicht in de verbetermogelijkheden op het gebied van de energieprestatie van het gebouw.

Vorig jaar zijn 563 overheidsgebouwen gecontroleerd, bij maar liefst 245 bleek er geen energielabel aanwezig te zijn! Deze gebouwen worden nogmaals gecontroleerd. Ook de overige publieke gebouwen worden in kaart gebracht en zullen onder meer door middel van objectinspecties worden gecontroleerd.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is aangewezen om toezicht te houden op de aanwezigheid van een zichtbaar opgehangen energielabelzij kan een dwangsom opleggen aan de eigenaren of beheerders van gebouwen die niet aan de verplichting voldoen.

Reacties