Definitief energielabel

Definitief energielabel

definitief-energielabel
Verplicht definitief energielabel vanaf januari 2015
Alle eigenaren van een woning zonder energielabel ontvangen in januari 2015 per post een nieuw voorlopig energielabel van de overheid.

Dit voorlopige energielabel is gebaseerd op het bouwjaar en het woningtype. Later aangebrachte verbeteringen zoals isolatieglas of bijvoorbeeld  zonnepanelen worden hierin niet gewaardeerd.

Ben je benieuwd wat het voorlopig energielabel van je woning is?  Je kunt het nu al checken via de website energielabel-checker.



Definitief energielabel


Binnenkort kun je als woningeigenaar via een www.energielabelvoorwoningen.nl (op dit moment nog in ontwikkeling) de invoergegevens van het voorlopige energielabel van hun woning controleren en aanpassen om zo zelf een definitief energielabel  aan te maken.
Vanaf 1 januari 2015 is een definitief energielabel bij verkoop en verhuur van een woning verplicht.


Erkend Deskundige


Om de aanpassingen te kunnen maken moeten zij via de website bewijs sturen naar een Erkend Deskundige. Dit bewijs kan bestaan uit foto’s van zonnepanelen of een digitale factuur van het uitvoeren van isolatie werkzaamheden. Na controle van het bewijsmateriaal  op afstand en betaling  ontvang je een definitief energielabel.


Bestaand energielabel


Heb je in het verleden al een energielabel voor je woning laten opstellen dan blijft dit energielabel geldig tot 10 jaar na de opnamedatum.  Het huidige energielabel blijft bestaan naast het nieuwe definitief energielabel maar krijg een ander naam, de Energie Index.


Energie Index


Voor het opstellen van de Energie Index wordt een woning bezocht en op 150 aspecten uitgebreid geïnspecteerd door een EPA-W adviseur. De Energie Index is nodig voor bijvoorbeeld het afsluiten van een voordelige groene hypotheek of bij professionele woningverhuur.

Reacties