Versnelling energiebesparing koopwoningen

Versnelling energiebesparing koopwoningen.De vereniging Noorden Duurzaam wil een versnelling van de energiebesparing bij koopwoningen. Een nieuwe aanpak biedt grote kansen voor de markt en voor de werkgelegenheid.


Op initiatief van Noorden Duurzaam is een groot aantal bedrijven en organisaties bijeengekomen in het kantoor van GasTerra. Hier werd geconstateerd dat energietransitie bij koopwoningen in Noord-Nederland te traag verloopt.

Oorzaken stagnatie energiebesparing


Ondanks de vele subsidies én het feit dat energiebesparing voor woningbezitters zeer rendabel is, blijven veel woningeigenaren aan de zijlijn staan. Waarom? Dat is een vraag waarop Noorden Duurzaam graag een antwoord wil.

Woningeigenaren zien door de bomen het bos niet meer. Als iemand een plan heeft laten opstellen om zijn woning te verduurzamen en vervolgens een tweede offerte hiervoor aanvraagt krijgt hij vaak een totaal ander advies. Eigenlijk ook wel logisch want er leiden meerder wegen naar Rome, maar een consument weet hierdoor niet meer welke keuze hij moet maken en zet zijn plan voor energiebesparing in de ijskast.

Een ander probleem is dat energiebesparing voor de gemiddelde woonconsument een complex geheel is. De vraag is dan ook of het aanbod van producten en diensten wel aansluit bij de behoeften van die consument. Verder valt op dat de huidige programma’s voor energiebesparing nauwelijks onderscheid maken tussen de verschillende doelgroepen in de markt, waardoor veel kansen voor energiebesparing verloren gaan.

Samenwerking en nieuwe aanpak energiebesparing


Tijdens de bijeenkomst is besloten dat Noorden Duurzaam meer kennis te gaan verzamelen over deze complexe problematiek. Dit moet leiden tot een vernieuwende aanpak waarmee de energiebesparing bij koopwoningen kan worden versneld. Zo kan een markt ontstaan die goed is voor zo’n 200 miljoen euro per jaar, en kan de werkgelegenheid in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe met zo’n 1000 banen groeien.

Reacties